Aarle-Rixtelseweg 101

Deze villa in rustiek traditionalistische stijl stamt uit 1919. De architect was J. W. Hanrath. De opdrachtgever de textielfabrikant J. M. Matthijsen.

De villa ligt op een verhoging die ontstaan is bij het graven van de vijver voor het huis. Het pand is opgetrokken uit baksteen en gepotdekseld hout en wordt afgedekt door een rieten zadeldak. Het interieur is tussen 1960 en 1980 vrijwel geheel in stijl verbouwd.

Bijzonder is de aanleg van een ca. 3 hectare groot terrein in landschapsstijl naar ontwerp van Leonard Springer. Tegenwoordig rest nog veel van de oorspronkelijke opzet van de tuin. Ook komen nog bijzondere boomsoorten als gingko, pluimes, christusdoorn en hopbeuk voor.

De villa met landschapspark heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaaleconomische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla’s in de groene omgeving van een villapark. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenbuitenplaats. Het landhuis is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een bewust op eenvoudige rurale architectuur geïnspireerd werk van de architect Hanrath. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de relatie van een uiterst eenvoudig huis tot de grootscheepse landhuistuin in de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg.

Meer afbeeldingen

Impressie

Adres gegevens

Aarle-Rixtelseweg 101
5707 GK Helmond

Monumenten in de buurt