Open Monumenten Dagen 2022

Het Comité “ Open Monumenten Dagen Helmond “ organiseert, na een jaar afwezigheid door corona, ook dit jaar weer de Open Monumenten Dagen in Helmond. Het Comité haakt daarbij aan bij de landelijke Open Monumenten Dagen die elk jaar in het tweede volle weekend van september worden georganiseerd. Dit jaar dus op 10 en 11 september


Het Comité heeft een programma gemaakt met voor elk wat wils. Het is beslist geen programma voor, met alle respect, alleen “ grijze bollekes “. Ook aan de kinderen is ruimschoots gedacht.

En zeker de moeite waard om te vermelden, alles is GRATIS te bezoeken dit weekend.

Programma Open Monumenten Dagen 2022.

Kasteel van Helmond.

Kom het bijna 700 jaar oude kasteelverhaal van de grootste waterburcht van Nederland ontdekken. Verwonder je over de pareltjes uit de stadshistorische collectie. Kom vooral met kinderen, zij zullen U dankbaar zijn voor een avontuurlijke middag.

Open op zaterdag 10 en zondag 11 september van 10.00 -17.00 uur

-Industrieel Atrium.

Wil je weten hoe je grootouders hun geld verdienden in de fabriek? Bezoek dan het Industrieel Atrium. Bekijk het Industrieel Erfgoed van Helmond en maak met houten drukletters een boekenlegger met je eigen naam. Voor niks!

Open op zaterdag 10 en zondag 11 september van 13.00 -17.00 uur

 

 

Draaiorgelmuseum.

In het Draaiorgelmuseum, gevestigd in Loods20 ,staan verschillende 100 jaar oude Orgels die het vertier van weleer doen herleven in de nagebootste Danszaal van de familie Bocken uit Helmond. Je wordt rondgeleid en kunt genieten van de Grote en Kleine Gaudin, de Blauwe Trom en andere prachtige orgels. Voor kinderen is het mogelijk om onder begeleiding “Onze Klenne” te draaien, muziek strookjes te maken voor speeldoosjes en een liedje te spelen op het Laarzen orgeltje.

Open op zaterdag 10 en zondag 11 september van 13.30 – 17.00 uur

H. Lambertuskerk

Bezoek op zaterdag de H. Lambertuskerk. Een driebeukigekruisbaseliek, gebouwd tussen 1856 en 1861 door architect Th. Molkenboer. Het kerkwachtersgilde zal je graag uitleg geven over het interieur en de recent uitgevoerde restauraties van muurschilderingen en het hoofdaltaar.

Laat je verrassen door orgelmuziek van het beroemde Robustelly orgel dat dit jaar 250 jaar bestaat.

Open op zaterdag 10 september van 11.00 -16.00 uur.

-Jan Vissermuseum

Jan Vissermuseum toont kunst en ambachten met als thema duurzaamheid.

Tevens unieke gelegenheid om de collectie landbouwwerktuigen en brandweervoertuigen te bezichtigen.

Open op zondag 11 september van 12.00- 17.00 uur.

-Nieuwe stadswandeling

Bezoek tijdens Helmond Art Festival, op zondag 11 september ook de kraam van het Comité Open Monumentendagen in samenwerking met Heemkundekring Helmont, met als thema Monumenten. Wij presenteren dan de nieuwe stadswandeling, ” HELMOND in 21 MONUMENTEN”, op basis van een selectie uit de vele monumenten die Helmond kent.

-Nieuwe website

Nu we het toch over monumenten hebben; kijk ook eens op de (bijna) geheel vernieuwde website van Monumenten Werkgroep Helmond. www.monumentenwerkgroephelmond.nl

Hier vind je een schat aan informatie over de monumenten van Helmond. Deze informatie wordt met regelmaat verder aangevuld.

-Klassendagen

 

Iedereen kent natuurlijk het kasteel, maar wist je dat Helmond meer dan 70 officiële rijks- en vele tientallen gemeentelijke monumenten heeft? Waar deze monumenten staan ontdek je met de Open Monumenten Klassendagen. CultuurContact heeft samen met Comité OMD Helmond het Speurmonumentje ontwikkeld. Een wandel- en speurtocht voor kinderen van groep 7 en 8 van de helmondse basisscholen. In het Speurmonumentje gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar monumenten in de binnenstad. Met deze activiteiten laten we kinderen met andere blik naar hun stad kijken.Scholen kunnen informatie krijgen of aanmelden bij CultuurContact