Kanaaldijk N.W. 63-67a

Deze herenhuizen werden in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Kaulen. Het neoclassicistische blok heeft eveneens gediend als ververij met woningen. Rond 1890 werd aan de linkergevel een erker toegevoegd en werden de panden verder verbouwd. In 1937 vond een tweede verbouwing plaats. Tegenwoordig hebben de panden een kantoorfunctie.

 

Het vrijstaande blok herenhuizen telt twee bouwlagen en bezit een gevelsteen met de tekst ‘Corn. Carp. Ioh. Albt. Kaulen 28 junij 1850’.

 

De herenhuizen hebben cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaaleconomische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijke Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkeling van een ook op landelijk niveau prominente industrie-as aan de Zuid-Willemsvaart. Ze zijn tevens van belang als goede voorbeelden van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning, gecombineerd met nijverheid. Ze hebben architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop sobere doch waardige neoclassicistische motieven worden gebruikt om de representatie van de burgerij en fabrikanten te verhogen. De panden hebben ensemblewaarden als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau.

Impressie

Adres gegevens

Kanaaldijk Noord-West 63 - 67
5707 LC Helmond

Monumenten in de buurt