Markt 213

Dit herenhuis werd in 1891 gebouwd in opdracht van de fabrikant A. Prinzen. De architect was J. W. van der Putten. Op de begane grond van het herenhuis was een postkantoor gevestigd. Na een verbouwing in 1928 deed  het pand dienst als belastingkantoor. In de jaren tachtig is het interieur geheel verbouwd.  Tegenwoordig heeft het pand een winkel- en kantoorfunctie.

 

Het tweelaagse pand met schilddak is gelegen op de hoek van de Markt en de Watermolenwal. De gevels aan deze zijden zijn op enkele details na identiek. Aan de gevel aan de kant van de Markt bevindt zich een hardstenen brievenbus met de tekst ‘Eerste steen gelegd door Gerardina Prinzen, 5-6-1891’.

 

Het voormalige herenhuis heeft cultuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de sociaaleconomische ontwikkeling, in het bijzonder de stedelijke schaalvergroting door de bouw van rijk gedetailleerde neorenaissancegevels en is van belang als voorbeeld van het werk van J. W. van der Putten. Het heeft ensemblewaarden door de markante plaatsing op een hoek van het marktplein.