Speelhuisplein 1-19 / Piet Blomplein 1 – 18

Theater ’t Speelhuis en de achttien aangelegen kubuswoningen werden gedurende 1976-1977 gebouwd. In 1974-1975 waren aan de Wilhelminalaan al drie proefexemplaren van de kubuswoning neergezet. Het experimentele ontwerp werd gemaakt door de architect Piet Blom. In de periode 1982-1984 werden in Rotterdam nog eens 38 kubuswoningen gebouwd.

Theater en kubuswoningen (ook wel paal- of boomwoningen genoemd) vormen een architectonisch geheel. ’t Speelhuis bestaat uit 37 kubussen die voornamelijk zijn uitgevoerd in beton en hout(vezel).

De grote zaal van het theater is over ca. 800 m2 als tentdoek beschilderd door de kunstenaar Har Sanders.

De kubuswoningen bevatten drie woonlagen; het straathuis (met keuken en woonkamer), het hemelhuis (met ruimte voor studeer- en slaapkamers) en de loofhut (met ruimte voor een serre, balkon of tuintje). In de zeshoekige kolom waarop de kubus rust bevinden zich de entree en het trappenhuis.

Het complex aan het Speelhuisplein is van architectuurhistorische waarde vanwege het zeer experimentele karakter. Tevens is het van belang als voorbeeld van het werk van Piet Blom.

Meer afbeeldingen