Aarle-Rixtelseweg 14

Deze villa werd in 1930 gebouwd in opdracht van de directeur van de Nederlandsche Schroefboutenfabriek A. P. L. van Thiel en zijn vrouw J. P. H. M. Coovels. Het traditionalistische pand met classicistische elementen is ontworpen door architect J. W. Hanrath.. Tegenwoordig is het pand in gebruik als kantoor.

Het tweelaagse bakstenen pand heeft een hoog, geknikt schilddak dat eindigt in een plat. Op de vier hoeken van het dak staan schoorstenen met siersmeedwerk waarop zeilschepen en jagers afgebeeld zijn. Het pand kent daarnaast verschillende Rococodetails. De hoofdingang bevindt zich in de linkergevel. De villa is gelegen in een parkachtige tuin in Engelse landschapsstijl.

De villa met landschapstuin heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaaleconomische ontwikkeling van Helmond als industriestad., met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla’s in de groene omgeving van een villapark. Het pand is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Hanrath. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de relatie van huis en landschapstuin tot de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg.

 

 

Meer afbeeldingen

Impressie

Adres gegevens

Aarle-Rixtelseweg 14
5707 GL Helmond

Monumenten in de buurt