Tolpost 1

De Heilige Jozefkerk werd gebouwd naar een ontwerp van de architect W. te Riele in late neogotische stijl. In 1922 werden het priesterkoor en drie traveeën (de gewelfvlakken tussen twee bogen) gebouwd. In 1926 volgden nog twee traveeën en de fundering van de toren. In 1927 volgde de bouw van de toren zelf.

In de vierkante toren van de driebeukige kerk is een beeld van St. Jozef geplaatst. Aan de noordoostzijde van de kerk is een sacristie aangebouwd.

Binnenin het gebouw bevindt zich onder andere een houten hoogaltaar met daarop scènes uit het leven van St. Jozef.

De kerk heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme en de dominante plaats van het parochieel centrum in het interbellum in een industriestad. Het geheel is tevens van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de variatie in stijlen die de architect toepaste afhankelijk van het karakter van het gebouw. Het is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Te Riele, met name de wijze waarop hij in traditionele gotische vormen toch ruimte schiep voor het type van de volkskerk. Het gebouw heeft ensemblewaarden als onderdeel van het gehele complex. Het geheel is als voorbeeld van de afwisseling van stijlen in het werk van de architect uiterst zeldzaam.

Meer afbeeldingen