Bakelsedijk 1

Pastorie

Deze R.-K. pastorie werd in 1923 gebouwd ten dienste van de vrijwel gelijktijdig gebouwde St. Jozefkerk (zie Tolpost 1). Het ontwerp in Um 1800 stijl was van Wolter te Riele. Tegenwoordig vervult het pand een kantoorfunctie.

Het vrijstaande tweelaagse pand met kap staat schuin op de as van de weg waardoor het met het voormalige klooster St. Jozefgaarde correspondeert.

De pastorie heeft cultuurhistorische waarden als uiting van de ontwikkeling van het katholicisme en de dominantie van het parochieel centrum in de industriestad in het interbellum. Het geheel is eveneens van architectuurhistorisch belang door de variatie in stijl die de architect heeft toegepast afhankelijk van het karakter van het gebouw (zie ook Prins Karelstraat 100 en Tolpost 1). Het is ook van belang asl voorbeeld van het traditionalistische werk van de architect Te Riele. Het gebouw heeft ensemblewaarden als onderdeel van het nabijgelegen voormalige klooster en de Sint Jozefkerk. Het geheel is als voorbeeld van de afwisseling van stijlen in het werk van de architect uiterst zeldzaam.

Meer afbeeldingen