Molenstraat 199

Molenstraat 199

Dit voormalige gymnastiek- en kleedruimtelokaal werd gebouwd in 1867 en is sindsdien diverse keren verbouwd. In 1918 werd de gymnastiekzaal verbouwd tot woning van de conciërge en de kleedruimte tot ketelhuis. De kleedruimte is tegenwoordig elektriciteitshuisje en opslagplaats.

Het kleine gebouw bestaat uit een rechthoekige ruimte met een aangebouwd langer rechthoekig deel. Het linkergedeelte herbergde de gymnastiekzaal.

Het voormalig gymnastieklokaal heeft cultuurhistorische waarden als getuigenis van de ontwikkeling van het algemeen onderwijs in het zuiden van Nederland. Het is tevens van belang als vroeg voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gymnastiekzalen. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de eenvoudige schoolarchitectuur van na 1850 en heeft belang als voorbeeld van het werk van de voor het Rijk werkzame architect Vermeijs.

Meer afbeeldingen